Kardanol jest naturalnym związkiem z grupy fenoli. Uzyskiwany jest z kwasu anakardowego, głównego składnika CNSL (ang: Cashew Nut Shell Liquid), ubocznego produktu przetwarzania łupin orzechów nerkowca, który jest ekologicznym substytutem fenoli.
Właściwości:
Kardanol przyczynia się do zwiększenia elastyczności, dobrego schnięcia po podgrzaniu, dobrych właściwości izolacji elektrycznej i stabilności termicznej. Te właściwości sprawiają, że kardanol jest skutecznym substytutem fenolu otrzymanego na bazie związków ropopochodnych.
Zastosowanie:
Kardanol znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym żywic rozpuszczalnych w oleju i w alkoholu, żywic do laminowania, jest komponentem do produkcji kauczuku i powłok ochronnych, służy jako doskonały surowiec do przygotowania wysokiej jakości lakierów izolacyjnych, farb i emalii. Jest stosowany do produkcji materiałów ciernych i środków powierzchniowo czynnych jako środek dyspergujący pigment do farb na bazie wody oraz do produkcji fenylo alkiloamin, które są używane jako środki utwardzające dla trwałych powłok epoksydowych stosowanych na posadzkach betonowych. Kardanol może zastąpić fenol w 30% w żywicach fenolowych, które służą do produkcji sklejek i laminatów.